BHV zichtbaar maken
op school
Scholen besteden gelukkig al veel aandacht aan veiligheid. De vraag is alleen: hoe effectief is dit?
Scholen besteden gelukkig al veel aandacht aan veiligheid. De vraag is alleen: hoe effectief is dit?
Wanneer de docent ’s ochtends de school binnenwandelt, is het hoofd al bij de lesstof, leerlingen, toetsweek, ouders… Maar waarschijnlijk niet bij de brandmelder, vluchtroute of nooduitgang. We zien dat veel schoolmedewerkers niet weten welke risico’s er zijn, hoe veiligheidsvoorzieningen werken of waar ze zich bevinden. Daarbij heb je in een school te maken met een diversiteit in soorten ruimtes: reguliere lokalen, practicumlokalen, tijdelijke noodlokalen, de aula, gangen, bergruimtes en meer. Waar moet je dan allemaal op letten?
Operational Care maakt helder wat de rechten en plichten zijn; wat er van de werkgever en de medewerkers volgens de wet wordt verwacht. Daarbij gaan we je leren hoe te handelen tijdens calamiteiten. Door middel van BHV-coaching zetten we een organisatie neer die de weg kent in de school en collega’s en leerlingen hierop kan wijzen. Ze weten welke risico’s zich kunnen voordoen en zijn voorbereid op het gebruik van veiligheidsvoorzieningen.
Wij maken de BHV’ers zichtbaar en creëren een krachtig draagvlak voor veiligheid in de school.
BHV-coaching in de school
Coaching op maat, hoe gaat dit precies in zijn werk? Per school en onderwijsinstelling zijn er natuurlijk verschillende risico’s. We zoomen in op jouw organisatie en zetten een stevige basis neer.
Voorafgaand aan een training brengt Operational Care een bezoek aan jouw school. We kijken wat de eventuele risico’s zijn en voeren een risico-inventarisatie op de brandveiligheid uit. Vervolgens wordt de leerstof tijdens het coaching-traject daarop afgestemd. De schoolmedewerkers gaan oefenen en trainen in de school met herkenbare praktijksituaties.
De cursusonderdelen zijn specifiek gericht op de dynamiek van een school en het gebouw zelf. De trainingen worden onder meer uitgevoerd door middel van maquette (table top) en ontruimingsoefeningen. De BHV-organisatie is daarmee optimaal voorbereid op calamiteiten en in staat om adequaat te handelen, voordat de hulpverleningsdiensten ter plaatse zijn.
Na het coaching-traject maken wij een verslag voor onszelf op: wat hebben we gedaan, hoe is het verlopen en wat kan nog verder ontwikkeld worden? In het volgende jaar bouwen we hierop voort en werken we steeds verder toe naar het gewenste totaalplaatje van een uitstekende BHV-organisatie.
Onze ervaren BHV-instructeurs geven les volgens de richtlijnen van het NIBHV en volgens de filosofie van Operational Care, die luidt: ‘Maak BHV visueel en begrijpelijk’.
Om de gevolgen van brand en ongevallen te beperken, is ieder bedrijf of instelling verplicht om bedrijfshulpverlening te organiseren. Bedrijfshulpverleners zorgen ervoor dat er snel en effectief hulp wordt geboden bij incidenten tot de externe hulpdiensten zijn gearriveerd.
De BHV´er dient zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om het probleem te stabiliseren en te kunnen beginnen met:
De traditionele BHV-cursus beslaat twee dagen met een theoriedag en praktijkdag (Eerste Hulp en Brandbestrijding & Ontruiming). De eendaagse basiscursus bestaat uit e-learning en een praktijkdag. De BHV-herhalingscursus volgt een jaar later: deze is in company en op het bedrijf georiënteerd.
Wanneer een bedrijf of instelling meerdere hulpverleners heeft, coördineert de ploegleider de inzet van de individuele bedrijfshulpverleners. De ploegleider heeft kennis van het gebied waar de bedrijfshulpverleners worden ingezet en van de hulpmiddelen die zij dienen te gebruiken.
De ploegleider wordt getraind op het:
De Basiscursus Ploegleider BHV is een driedaagse cursus waarbij onderwerpen behandeld worden, zoals: Arbowet, Communicatie, Procedures, Risico’s en Gebouwenkennis.
Bedrijven, instellingen en organisaties zijn verplicht om regelmatig een ontruimingsoefening te houden. Hiermee wordt duidelijk of het bedrijfsnoodplan in de praktijk werkt en of de bedrijfshulpverleners adequaat kunnen handelen.
Nodig Operational Care eens uit bij uw ontruimingsoefening. Onze medewerker observeert de oefening als onafhankelijk deskundige en legt de bevindingen vast. Deze worden direct na afloop van de oefening besproken en geëvalueerd met de bedrijfshulpverleners. Verbeterpunten kunnen vervolgens worden toegepast in de volgende ontruimingsoefening.
Met een AED kan door middel van een elektronische schok het hart weer op gang worden gebracht. Bij gebruik van de AED binnen drie minuten heeft een slachtoffer 70% meer overlevingskans.
In onze praktijkgerichte cursus van drie uur wordt de cursist vertrouwd gemaakt met de werking en het gebruik van de AED. De cursus wordt verzorgd door praktijkdocenten. Er zijn geen opleidingseisen: iedereen kan aan de AED-cursus deelnemen.